Vtisi naših prostovoljcev

"Izkušnja, sprostitev, zabava, vztrajnost in veselje. S temi petimi besedami, bi na kratko opisala svoje vtise na poletnem taboru. Zagotovo je bila to ena izmed lepših izkušenj, priti v naravo, se predati otroški igrivosti in domišlji. Biti obkrožen z nasmehi, pa ne smo tistih najmlajših, vendar tudi starejših.

Lahko bi dejala, da smo bili na kampu v tistem določenem tednu prav posebna skupina, ki smo se ne glede na razlike (starostne, karakterne, itd.) ujeli enkratno. Njaboljša stvar, je zmanševanje razlik, razlik, ki so danes v družbi močno zasidrane. Prav to je dajalo kampu svobodo in ob enem priložnost, da smo vse izpeljali tako kot sta si to zamislile ustanoviteljici Katarina in Ana."

Tadeja

"Izkušnja inkluzivnega kampa me je obogatila za spoznanje, da medsebojnega razumevanja in doživljanja pozitivnih čustev v odnosih ne pogojuje enakost, neenakost pa predstavlja priložnost za krepitev medsebojnega spoštovanja in nudi kvalitetno učno izkušnjo ustreznega sporazumevanja."

Urban

"Kamp Jurček je bil prekrasno doživetje tudi za tiste prostovoljce, ki nismo bili prisotni prav vsak dan. Mislim, da je domače okolje, obdano z naravo, močno vplivalo na pozitivno atmosfero, otroci so neizmerno uživali. Večerno sproščeno druženje ob glasbi, petju in plesu se mi je najbolj vtisnilo v spomin, saj je šlo za nekaj tako lepega in iskrenega, česar ne doživiš prav vsak dan. Kolikor so se otroci naučili od vseh nas prostovoljcev, toliko smo se mi naučili od njih. Z navdušenjem čakam na nove majhne nasmejane obraze naslednje leto!"

Ivana

"Kot prostovoljka sem se na poletnem kampu veliko naučila, nabrala ogromno novih izkušenj in sklenila nova prijateljstva.

Program je bil pester in za otroke zelo privlačen, hkrati pa tudi premišljeno sestavljen. Ponujal je ogromno novih konkretnih izkušenj in pristen stik z naravo, ki ga imajo mogoče otroci v današnjem času premalo. Otroci z avtizmom in nevrotipični otroci so dobili čudovito priložnost za varno preživljanje časa na kmetiji, kjer so širili obzorja in se učili sobivanja.

Še nekaj mesecev po kampu z nasmehom pomislim na mojo trojko, ostale otroke, na prostovoljce in organizatorki."

Tanja

"Sodelovanje na kampu je bilo zares nekaj posebnega. Otroci so zelo uživali v naravi in ob številnih zanimivih delavnicah, kot prostovoljka pa sem pridobila veliko znanja in neprecenljivih izkušenj. Organizacija je bila zelo dobra, pomoč pa vedno na voljo. Verjamem, da bo kamp tudi v prihodnje popestril poletne počitnice številnim otrokom."

Špela

"Na inkluzivnem kampu Jurček sem imela priložnost opazovat otroke, ki so vsak dan pridobivali nove izkušnje na področju samostojnosti, socialnih veščin, novih znanj... Organizacija dejavnosti je otrokom omogočala, da so se družili strukturirano ob dejavnostih, prav tako pa uživali v prosti igri po njihovem izboru. Soočili so se s svojimi strahovi, stkali nove vezi, se dobro zabavali in zdravo sladkali."

Barbara

"Poleti sem bila volonterka na kampu Jurček. Kamp je bil presežek v vseh pogledih. Katarina in Ana sta svojo zamisel odlično izpeljali. Zelo dobra organizacija. Odlično je bilo poskrbljeno za otroke in za nas. Zelo so mi bile všeč tudi razne delavnice in druge aktivnosti. Moj globok poklon pa Bernardi in Tonetu, ki sta dala prostor, da se je kamp Jurček sploh lahko izpeljal."

Sandra

"Na kampu sem se imela odlično! Všeč mi je bilo predvsem to, da so se vsi otroci povezali med seboj, se skupaj igrali in zabavali. Med njimi ni bilo nobenih razlik. Z raznimi delavnicami (na primer, kuharskimi, lesnimi, likovnimi, ...) smo jim prostovoljci aktivno popestrili njihov čas na kampu, oni pa našega nagradili z novimi izkušnjami v življenju."

Lara

"Na takem kampu, ki je namenjen tako nevrotipičnim otrokom, kot tudi otrokom z motnjami avtističnega spektra sem bila prvič in izkušnja je bila res izjemna. Kot spremljevalka sem imela možnost videti, kako hitro so se otroci med seboj povezali, brez da bi se pri tem ozirali na medsebojne razlike. Buddy sistem se je izkazal kot zelo učinkovit in upam, da bomo v slovenskem prostoru v prihodnje imeli še več takih kampov. Seveda je k moji čudoviti izkušnji zelo pripomogla tudi super ekipa prostovoljcev in pa naši organizatorici kampa, s katerimi smo skozi celoten teden super sodelovali in si bili v oporo. Zaradi super izkušnje sem se kasneje z veseljem udeležila tudi enodnevnega izleta v ZOO Ljubljana, na katerem smo zopet obudili prijateljske vezi, ki smo jih spletli na kampu, hkrati pa spletli še kakšno novo. Izlet je bil definitivno uspešen in sem vesela, da sem se ga udeležila."

Mojca

"Kamp Jurček je zagotovo ena izmed mojih boljših izkušenj na področju dela z otroci. Sodelovati v prvem inkluzivnem kampu namenjenim otrokom z motnjo avtističnega spektra kot tudi ostalim je preseglo moja pričakovanja. Teden je bil zelo intenziven, od kampa pa sem odnesla veliko novih izkušenj in predvsem prijetnih spominov."

Lucia

"To, kar sta se spomnili Ana in Katarina, naju je med letošnimi počitnicami napolnilo s prej nepoznanimi občutki; popolnoma nova dimenzija.

Oba dva sva na koncu kampa dejala:

”Tudi na počitnicah s petimi zvezdicami ne doživiš tega, kar sva doživela na kampu Jurček.

Vsa čast in pohvala Katarini , Ani in vsem in vsakemu posebaj od prostovoljcev!

Zakon ste in veliki carji!"

Toni in Bernarda